Reflektion VFU

Vad tänker jag om förskolans roll?

Förskolan är något som ska finnas för alla barn. Det är ett ställe där barn får möjlighet att lära sig otroligt mycket, inte bara genom projekt som förskollärarna planerar utan också genom vardagliga ting. Barn får lära sig att samspela med andra människor, både andra barn och vuxna. Det är ett ställe där barn får lära känna nya människor och lära sig att knyta band till andra människor än sina föräldrar. Det är också en plats där vårdnadshavare känner tillit till då de lämnar över ansvaret för sina barn till förskolan när de till exempel går till jobbet, det är alltså en viktig plats för föräldrar också.

Hur ser jag på förskollärarens roll?

Förskollärarens roll ser jag som bland annat som en extra vårdnadshavare. Förskolläraren tar i stor del hand om barnen på förskolan, förskolan blir som ett andra hem för barnen där. Förskollärare har ansvar för att barnen ska få både omsorg och lärande, förskolan ska vara en plats där barnen känner sig trygga men också får lära sig. Förskolan ska präglas av aktiviteter som rör målen från läroplanen och det är förskolläraren som ser till att det händer. Förskollärarens roll är också att se till att varje barn känner sig sedda och viktiga, barnen ska känna att de har en röst och att de har ett stöd hos förskolläraren.

Vilken syn har jag på barn och lärande?

Barns utveckling och lärande är konstant, barn lär sig i allt de gör och i allt som händer runt omkring dem. De lär sig genom varandra och genom förskollärarna. Genom att leka med andra barn lär de sig att vara sociala och att samspela med andra. Genom lek lär de sig till exempel att dela med sig och att läsa av varandras signaler. Barn lär sig att lyssna på och respektera andra barn och vuxna genom lek och aktiviteter. Det gäller att förskollärarna tar vara på barns nyfikenhet och ger barn möjligheter och redskap för att kunna utvecklas och lära sig.

kindergarten-421623_640

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s